Står du ligesom mange andre studerende og overvejer hvordan man skal få økonomien til at hænge sammen? Måske tænker du, at du skal indordne dig og holde dine udgifter under hvad en SU giver som typisk lyder på 5000-5700 udbetalt. I denne artikel vil du til dels blive fulgt igennem råd på hvordan man kan spare når man studerer, men også den generelle indstilling for måske at tjene noget ved siden af.
Overordnede regler for indkomst og indtægter når man studerer?
I det man begynder på et studie gælder nogle overordnede regler for indtægter. Den sikre indkomst er SU’en, altså en løn staten udbetaler til hver studerende i Danmark. Her afhænger satserne af hvorvidt men er hjemmeboende eller udeboende. Ydermere gælder flere regler hvis man har børn osv. Men lad os kigge på standardsatserne for udeboende og hjemmeboende. Her lyder satserne for udeboende på 6090 kr. før skat pr. måned, hvad du får udbetalt afhænger så af dit personlige fradrag. Er man hjemmeboende lyder der en grundsats på 946 kr. før skat pr. måned. Dog afhænger og variere satsen for hjemmeboende SU af dine forældres indtægter, dette kan du se en oversigt over her: http://www.su.dk/su/om-su-til-videregaaende-uddannelser-universitet-journalist-laerer-mv/satser-for-su-til-hjemmeboende-paa-videregaaende-uddannelser/du-er-startet-paa-din-uddannelse-1-juli-2014-eller-senere/
Udover at man som en af de eneste lande i verden bliver betalt for at lære, får man også mulighed for at tage SU-lån, hvilket er et lån der tildeles uden høje gebyrer og renter. Derudover findes der også mange andre billige lån til studerende.
Et eksempel på budget:
I stedet for at snakke om SU lån vil jeg hellere lægge vægt på, hvor der kan spares så det helst ikke skulle blive nødvendigt med et lån. Først og fremmest er du nødt til at være taknemmelig for muligheden staten giver dig med betaling for at lære. Derfor må du også gladeligt indordne dig de forhold en SU giver, hvilket er ganske fine taget i betragtning af, at du ikke laver noget for at få dem. Men lad os tage hul på et muligt budget… Først og fremmest skal du højest sandsynligt have fundet din egen lejlighed. Her er det vær at skrive sig op til studielejligheder som typisk er lavet til de her SU venlige priser. Er du bare dig selv vil det ikke anbefales, at du finder en lejlighed der koster mere end 4200 kr. pr. månede – Dette vil svare til en husleje på omkring 3600 kr. grundet af en yderligere støtte staten giver, nemlig boligstøtte. Udover huslejen skal du også have noget at spise, hvilket du højest sandsynligt kan klare dig for med 1000 kr. i måneden og så en buffer til café og sjov på 500 kr. pr. måned. Altså har du nu udgifter for 4600 kr. hvor huslejen og mad for måneden er betalt. Men udover disse udgifter kommer der også mobilregningen og internettet. Indkøb af pensum til skolen og forsikringer. En typisk mobilregning vil lyde på 150 kr. pr. måned imens internet typisk vil koster 120 kr. pr. måned. Pensum afhænger meget fra studie til studie men sæt som sikkerhed 100 kr. af til det i måneden. I det du vælger forsikringer anbefales det at huske; Indbo, Rejse, Ulykke. Disse forsikringer vil jeg anskue til et beløb svarende til 55 kr. pr. måned. Altså har du nu udgifter for 5025 kr. Nu mangler du kun udgifter til at vaske dit tøj hvilket du bør sætte 100 kr. af til. Alt i alt har du altså nu udgifter for 5125 kr.
Anbefalinger
Som du kan se overstående er der nogle udgifter der er svære at ændre på som; mobilregningen, pensum, forsikringer, vasketøj, mad. Et af de eneste steder at spare, er derfor på den lejlighed der vælges. Husk du er studerende og studiet giver dig mulighed for dit drømmehus på sigt. Dermed sagt kan du også sagtens nøjes med mindre og billigere i de få år du studerer.
Afslutningsvis skal det nævnes at studietiden er en sjov tid hvor du for alvor mærker at dine valg og din ageren har konsekvenser. Lever du fornuftigt og undgår lån vil det være at foretrække, da du så for alvor kan tjene penge når du endelig er færdig. HUSK! Det anbefales bare at du ikke begynder at sætte dig i gæld dermed ikke sagt, at du ikke kan have højere udgifter end en SU, hvis du bare sørger for at dine indtægter kan følge med din udgifter.