Andelsbolig eller ej? Bliv klogere her

0

Er du på udkig efter et nyt sted at bo, kan der være mange gode grunde til at kigge sig om efter en andelsbolig. Selvom der ingen tvivl er om, at priserne på andelsboliger – særligt i de større byer – er steget væsentligt de senere år, er det ofte stadig muligt at købe en andelsbolig for færre penge end en tilsvarende ejerbolig.

Derudover er der sjældent brug for en ejendomsmægler, når der skal handles andelsbolig, ligesom at udgifter til skøde-, tinglysnings- og registreringsafgift er barberet væk. Ikke desto mindre kan det ofte være en god ide at alliere sig med en kompetent rådgiver, der kan fungere som din sparringspartner fra start til slut i processen.

Rådgiver eller ej, er der dog nogle overvejelser, der er vigtige at gøre sig, inden du beslutter dig for, om du skal være andelsboligejer eller ej:

  • Overvej om den andelsboligforening, som boligen ligger i, har nogle værdier, som stemmer overens med dine. I mange foreninger bliver solidaritet og det sociale vægtet højt, og det kan betyde, at du har nogle pligter, som du ikke har i en ejerforening. Fordelen er, at man deler ansvaret og løfter i flok, hvilket kan være med til at give en tryghed i hverdagen.
  • Få overblik over foreningens gæld og gældsvilkår. Du skal særligt være opmærksom på, hvilken form for finansiering foreningen har valgt. Har foreningen valgt et lån med fast eller variabel rente? Det kan have stor betydning for din fremtidige boligafgift.
  • Studér foreningens økonomi i øvrigt.
  • Læs vedtægter og husorden grundigt igennem.
  • Undersøg om der er planlagt større vedligeholdelses- eller forbedringstiltag.

Tal andelsboliglån med eksperter på området

Har du fundet drømmeboligen, skal finansieringen endeligt på plads, og hér er det ikke nok udelukkende at kigge på din egen økonomi. Den pågældende foreningens økonomi er en afgørende brik, da den fortæller dig, hvor sund foreningen er. Og om det i sidste ende er en fornuftig handel for dig. Det kan blandt andet have stor betydning for din fremtidige boligafgift, om foreningen har valgt et lån med fast eller variabel rente.

Hos Arbejdernes Landsbank har man undersøgt og rådgivet om andelsboligmarkedet i næsten 100 år. Og som noget ganske særligt får man hér stillet eksperter til rådighed, der kigger regnskaberne igennem, inden du foretager den endelige investering i en andel. Hvis eksperterne vurderer, at foreningen er sund, blåstempler de den, og giver dig grønt lys til at købe den pågældende bolig – naturligvis betinget af, at din egen økonomi også er i orden.

Er du interesseret i at vide mere om Arbejdernes Landsbank og mulighederne for et andelsboliglån, så se her.

Share.

About Author

Leave A Reply