Derfor skal du have en have med flis

0

Flis er spåner som er opstået af træ, det bliver lavet på en maskine, der hugger flisset. Det var ret almindeligt for 5-7 år tilbage at have flis. Men det overskydende træ blev bare ikke altid brugt i haverne, i stedet brændte man det overskydende.

Træflis kan også ligge som en bunke og formulde. Så det omsættes til mikroorganismer. Det kræver meget plads at have flis i haven, og dyrene er helt vilde med flisen, så det bliver oftest nedbrudt.

Forskelle på flis og bark

Der er to slags flis som man kan få. Noget er barkflis, og andet er rent flis. Det er to forskellige egenskaber og de har forskellige virkninger på jorden. Det skal du have fokus på, når du vælger hvilket materiale du skal have. Det er vigtigt at være opmærksom på forskellen af kvaliteten på flis der er forskel også selv om du selv laver det, eller det er købt.

Den vigtigste forskel på flis fra nåletræer og fra løvtræer er at nåletræer indeholder harpiks. Det betyder at flisen er langsommere til at omsætte sig. Men det har ingen større betydning, det er bare godt hvis du vil nyde synet af barken længere tid end de andre former for flis/bark du kan få.

Dette skal du finde hvis du vil nedbryde din flis til jordforbedringen:

  • Find spåner som er under 2 cm i diameter

  • Skal være uden smuld

  • Skal være uden harpiks

Det er ikke alle som vil sætte gang i mikroorganismer og diverse liv i haven. Men så lad være, sørg derfor for at købe noget flis og bark som er groft. Det kræver kun påfyldning, for der vil stadig være nedbrydning i det.

Fordele ved at bruge flis:

Der er mange betydningsfulde fordele ved brug af flis. Det vil nemlig hæmme spiringen af frø ukrudt og diverse ukrudt ting. Det har også en række gavnlige virkninger på jorden:

  • Den bevarer jordens fugtighed helt op til overfladen

  • Den forbedrer variation blandt diverse organismer

  • Giver planterne mulighed for at udnytte jord

  • Beskytter jorden

  • Giver en god luft til jorden

Mest oplagte steder at placere flis:

Hvis du vil have flis i din have, skal du vælge det oplagte sted. Du er måske sindssygt træt af, at ukrudtet altid skal fjernes. Du har måske givet op på græsset, og væksten af uønskede planter. Men nu er det heldigvis slut.

Du skal være med på moden, og nyde udsigten i haven. Derfor skal du have fat i flis, det hjælper dig med alle forårets problemer. For det er alt for ofte der skal bruges unødigt tid i haven, som faktisk sagtens kunne undgås. Har du lige fået et nyt bed, så placer det deri. Det giver et fedt rustik-look, så hav nogle basale planter deri, så det ikke ser for overvældende ud. Det er selvfølgelig helt op til dig, for det er dit personlige praj der skal til. Det er trods alt dit hjem, men find inspiration efter hvad du gerne vil til din nye have.

Share.

About Author

Comments are closed.