Forkæl din have!

0

Leder du efter træflis til haven? Eller har du i det mindste overvejet, om det kunne være nyttigt til bunddække? Træflis kan være yderst brugbart, hvis du ønsker at skabe dig et paradis af en have. De små træspåner er perfekte til at stoppe ukrudt i at vokse, og til at holde på fugten i jorden.

Hvor finder man træflis?

Det kan godt være svært at finde træflis til en god pris i en fysisk butik, og derfor kan det være en god idé at lede online, såsom her. Inden du træffer valget, vil det dog nok være bedst at vide lidt mere om de forskellige former for flis.

Træflis eller barkflis?

Der findes to store hovedformer for flis, men hvilken er den rette? Det kan godt være svært at træffe en beslutning, der kan komme til at få sådan en stor indflydelse på ens have, derfor kan det være bedst at vide noget om de to forskellige former, inden at du køber. Træflis kommer fra selve træets stamme, mens barkflis kommer fra træets bark.

Fordele og ulemper ved flis

Der er mange fordele ved at bruge træ- og barkflis, men der er dog også nogle ulemper, der burde nævnes. Ulemperne er dog generelt set ikke særlig alvorlige, især ikke hvis du passer på med, hvordan og hvor du placerer din flis.

Bekymringer ved træflis

Træflis indeholder en kæmpe mængde kulstof, men ikke så meget kvælstof, og derfor skal organismerne i jorden såsom bakterier, svampe osv., finde andre måder på at komme af med kulstoffet, hvilket sker ved udånding, eller skaffe mere kvælstof, der kan afbalancere kulstoffet. Der bliver dog gjort begge dele, så derfor vil du miste kvælstof fra den jord, som du har lagt træflis på.

Hvordan forhindrer du dette?

Du kan mindske den store ulempe ved at sørge for, at du kun lægger træflis på det øverste lag jord. Man skal dog prøve at undgå at placere træflis ved afgrøder og urteplanter, da deres rødder ligger højt og de har brug for kvælstoffet til at give gevinst.

Bekymringer med barkflis

Barkflis har ikke samme problem som træflis, da barken har et langt sundere kvælstof/kulstof forhold end træflis. Der er dog snak om, at barken kan indeholde sygdomme og skadedyr, der kan sætte sig på ens planter. Der er ikke meget at gøre ved dette, andet end at undgå at købe barkflis, der kommer fra træer i andre lande.

Fordele ved træflis og barkflis

Begge typer af flis har dog langt flere fordele end ulemper:

  • Holder på jordens fugt
  • Gør det lettere for planterne at udnytte jorden helt op til overfladen
  • Holder ukrudt nede
  • Stopper erosion
  • Beskytter jorden mod sammenpresning.

Vurdering

Med alt taget i betragtning, er det absolut det værd at bruge enten træflis eller barkflis til at forkæle din have. Barkflis har stadig den lille chance for at sprede svamp (cinnobersvamp) hvis man ikke er forsigtig, og træflis tager stadig meget kvælstof, men ellers er det virkelig godt.

Share.

About Author

Comments are closed.