Der findes op til flere forskellige typer af kogeplader på det danske marked. Det er dog ikke noget, der ændrer på det faktum, at induktionskogeplader er særligt populære. Det skyldes blandt andet, at priserne er blevet sænket, brugervenligheden er blevet bedre og ydeevne er blevet forøget. Der er mange fordele ved at vælge en kogeplade med induktion fremfor i stedet at vælge f.eks. en glaskeramisk kogeplade, der tidligere har været det foretrukne valg.
Du vil opleve, at du med en induktionskogeplade er i stand til at opvarme gryder og pande på ganske få sekunder. Dertil er de også særdeles nemme at rengøre og temperaturen har du mulighed for at regulere på hurtigere vis end på konventionelle kogeplader. Derfor skal der ikke herske nogen tvivl om, at det er en sådan kogeplade, du bør fokusere på at investere i, hvis du er på udkig efter en ny kogeplade til dit køkkenet – uanset om du ofte laver mad eller ej.
Hvis du er på udkig efter en ny kogeplade, så er du – uden tvivl – kommet til det helt rette sted. I denne kogeplade test bliver du præsenteret for en række forskellige kogeplader, der naturligvis er anbefalelsesværdige på hver deres måde. Der bør ikke herske nogen tvivl om, at du er bedst stillet ved at investere i en kogeplade med induktion, men der er naturligvis også mulighed for fortsat at finde enten glaskeramiske kogeplader eller kogeplader med gas.
Witt WIF 60 SQ2 – Induktion
Her er der tale om en intelligent induktionskogeplade fra Witt, der kommer med en automatisk zoneaktivering. Kogepladen har en samlet bredde, der lyder på 59 cm., mens det ligeledes også byder på et serigrafiløst design, facetkaner såvel som et rødt display. Denne kogeplade er en del af den nyudviklede SQ-serie fra Witt, der byder på særligt fleksible og elegante fuldinduktionskogeplader, der selv kan registrere, hvilken eller hvilke zoner, du bruger.
Det bør desuden også gøres klart, at efter kogepladen har registreret hvilken eller hvilke zoner, du har valgt at placere dit kogegrej på, og dertil vil det også vise sig hvilken slider-betjening, du skal benytte dig af. Når du ikke har tændt din Witt-kogeplade, så her den helt sort, hvilket naturligvis er med til at give den et eksklusivt look, der også betyder, at Witt WIF 60 SQ2 passer ind i ethvert køkken, hvad end der er tale om et nyt ét eller derimod et ældre ét af slagsen.
Witt WIF 60 SQ2 kan desuden også bryste sig af et elektronisk display, der er blevet integreret direkte i pladen, hvorfor der er tale om en meget moderne kogeplade. Dertil skal det naturligvis også gøres klart, at det kommer med intet mindre end fire induktionszoner, der kan reguleres i hele ni forskellige varmetrin. Der er både boosterfunktion og dobbeltbooster på alle fire zoner, mens du også finder timerfunktion på alle fire zoner på WIF 60 SQ2 fra Witt.
AEG HDP54106FB – Induktion
Her er der tale om en såkaldt FlexiBridge-kogeplade med induktion fra AEG. Den har en bredde, der lyder på 60 cm. og byder på en fleksibilitet i madlavningen, der hidtil har været uset. Det skyldes blandt andet, at det er blevet udstyret med en stor FlexZone til venstre, hvor du finder hele fire varmepladesegmenter og dertil også en ProCook-funktion, mens der også er tale om en kogeplade med to MaxiSense-zoner på henholdsvis 18 cm. og 14,5 cm. i diameter.
MaxiSense er en funktion, der er med til at sikre, at alle pander og gryder passer til zonerne, hvis blot krydset dækkes. Du vil desuden også opleve en både hurtig og præcis DirectTouch-betjening og en 3-trins restvarmeindikator, hvis du vælger AEG HDP54106FB. Det bør dertil også gøres klart at MaxiSense Plus-induktionskogesektion giver dig en unik fleksibilitet og flere muligheder. Området er i stand til at tilpasse sig din pande eller grydes størrelse og form.
Med FlexiBridge får du muligheden for at kombinere de fire varmefelter, hvilket giver dig muligheden for, at vælge hvilke områder, du ønsker at slå sammen og dermed vil du også kunne finde plads til alt fra småt til ekstra stort kogegrej. HDP54106FB fra AEG kommer med en ProCook-funktion, der gør det muligt at skabe kogeområder med forudindstillede varmetemperaturer – derfor vil du hurtigt kunne bringe noget fra kogning til simren på få sekunder.
Siemens EX851FEC1E – Induktion
Hvis du er på udkig efter en større kogeplade, så bør du bestemt overveje at se nærmere på Siemens EX851FEC1E. Den måler nemlig hele 80 cm. uden ramme med facettekanter, hvorfor det også kræver god plads i køkkenet, hvis du skal benytte dig af denne kogeplade. Der skal ikke være nogen tvivl om, at induktionskogesektionen kan bryste sig af en række innovative funktioner, der er med til at gøre din madlavning til en yderst fleksibel oplevelse i alle situationer.
Siemens har udstyret denne kogeplade med en funktion, der hedder varioInduktion. Det er en funktion, der tager højde for, at alle gryder og pander er forskellige. Med denne funktion kan du fleksibelt indstille din kogesektion efter dine behov. På kogepladen finder du nemlig to aflange flade-induktions-kogezoner, der kan kombineres til at være én stor kogezone. Du kan selv placere dit kogegrej i den pågældende kogezone, hvad end størrelsen af grejet lyder på.
Denne kogeplade bliver desuden også leveret med en såkaldt touchSlider-funktion, der giver dig mulighed for at regulere på temperaturen på særdeles simpel vis, da den blot indstilles direkte på skalaen med et fingertryk. Selve varmen bliver styret via sensorer og sker i halve trin til en grad á 9. Dertil bør det også gøres klart, at den kommer med en timer med stopfunktion, mens det digitale display selvfølgelig er både innovativt og bekvemt for din madlavning.
Gorenje ECT620CSC – Glaskeramisk
Hvis ikke du er på udkig efter en induktionskogeplade, men derimod en glaskeramisk én af slagsen, så bør du se nærmere på Gorenje ECT620CSC. Der er tale om én af de mange HiLight-kogeplader fra Gorenje, der kommer med en udvidet zone, der kaldes for en såkaldt FishZone. Det er en kogezone, der er særligt ideel i forbindelse med stører kogegrej, hvilket f.eks. kunne være en stor wok eller derimod et fad. Derfor kan kogegrej i alle størrelser bruges.
Gorenje ECT620CSC er desuden også blevet udstyret med en timerfunktion, der kan indstilles på helt op til 99 minutter. Det betyder, at hvis du har brugt din kogeplade til at tilberede en ret før, så du dermed kender en optimal tilberedningstid, så kan du blot indstille timeren. Kogezonen vil automatisk slukke efter den indstillede periode, mens timeren vil give lyd fra sig, så du dermed har mulighed for at fjerne gryden eller panden med den færdige madret.
Ikke nok med det, så kommer ECT620CSC fra Gorenje også med en ChildLock-funktion, der sikrer, at børn ikke kan ændre noget på kogepladen. Dertil bliver kogepladen også leveret med en såkaldt StayWarm-funktion, der kan holde den tilberedte mad ved en konstant temperatur, der lyder på 70 grader. Det er ensbetydende med, at maden bevarer sin originale smag og temperatur, indtil den bliver serveret. Dertil har den også et særdeles stilrent og moderne look.
Miele KM 5600 – Glaskeramisk
Her er der ligeledes tale om en glaskeramisk kogeplade. I dette tilfælde er der dog tale om en model, der kommer fra Miele og går under navnet KM 5600. Den er særligt kendetegnet ved at være særdeles nem at rengøre, hvilket naturligvis er en klar fordel i den travle hverdag. Hvis du formår at benytte dig af de fire kogezoner, der kan findes på Miele KM5600, så er de både hurtige og effektiv, hvilket er noget, du sjældent oplever ved en glaskeramisk kogeplade.
Kogezonerne på denne kogeplade bliver desuden varme, mens den omgivende plade forbliver kold. Med andre ord, så er pladen naturligvis modstandsdygtig over for temperaturændringer og dertil kan den også bryste sig af, at være særdeles slagfast og brudsikker – og det er selvfølgelig også en klar fordel. Du vil derfor også opleve, at der skal et meget kraftigt slag eller tryk til, hvis du skal formå, at få pladen på Miele KM 5600 til at slå revner eller gå i stykker.
De fire kogezoner på Miele KM 5600 kan indstilles fra effekttrin 1 til 9, mens der ligeledes også er mulighed for at indstille individuelle funktioner såsom tastelyden, når kogepladen tages i brug. Det er selvfølgelig også værd at understrege, at kogepladen kommer med både en børnesikring og en sikkerhedsfrakobling, hvorfor der bestemt må siges at være tale om en meget sikker kogeplade – og så er den oven i købet også særdeles nem at gøre brug af.
Bosch PPP6A6B20 – Gaskogeplade
Bosch PPP6A6B20 er en gaskogesektion, der er blevet fremstillet i hærdet glas af den absolut højeste kvalitet. Den er desuden også blevet udstyret med en såkaldt FlameSelect-teknik, der kan sikre dig, at du får en meget præcis varmekontrol i intet mindre end ni trin. Det er naturligvis noget, der er med til at sikre, at du kommer til at opnå et resultat, der kan bryste sig af, at være perfekt hver gang, du laer mad – uanset om du har erfaring med gas eller ej.
Én af de klare fordele ved denne kogesektion er, at du har mulighed for at installere den oven på bordpladen eller derimod på samme niveau, så den kommer til at være en integreret del af dit køkken og din bordplade. Det hærdede glas er ikke blot med til at gøre gaskogepladen mere sikker, men samtidig er det også med til at give Bosch PPP6A6B20 et elegant indtryk og slutteligt, så bør det også understreges, at hærdet glas er særdeles nemt for dig at gøre rent.
Bosch har desuden valgt at udstyre denne gaskogesektion med ergonomiske drejeknapper, der både gør det enkelt og smidigt at betjene kogesektionen. Den bliver desuden også leveret med en gryderiste i støbejern, der er udstyret med gummifødder. Der er fire gasbrændere på kogesektionen, hvoraf to af disse er normale brændere med en effekt på 1.75 kW, mens der også er en brænder med en effekt på 1 kW såvel som en større intensiv brænder på 3 kW.
Electrolux HOB750F – Induktion
Der er mange kendetegn ved denne induktionskogeplade, men det er dog i høj grad frihed og fleksibilitet, der kommer til at kendetegne denne kogeplade, der har en bredde, der lyder på intet mindre end 70 cm. Du kan desuden også være sikker på, at du får fleksible induktionszoner og et væld af elektroniske funktioner, hvis du vælger at investere i en Electrolux HOB750F – og derfor er det også blevet en særdeles populær kogeplade med induktion på markedet.
Du får blandt andet adgang til funktioner såsom Stop&Go, en såkaldt øko-timer, en restvarmeindikator i tre trin, og en brofunktion, mens den naturligvis også byder på både en timer og børnesikring. Endvidere, så er HOB750F fra Electrolux også kendetegnet ved en betjening, der er meget nem og samtidig også intuitiv, da det foregår via en såkaldt slider med touch-betjening – og varmereguleringen sker naturligvis på øjeblikket vis og med høj sikkerhed.
Kogepladen er også udstyret med en såkaldt Boost-funktion, der kan bruges til hurtig opvarmning, hvis du blot skal koge noget op. Denne funktion vil tilføre ekstra effekt til kogezonerne i maksimalt 10 minutter. Med den indbyggede timerfunktion er det nemt at lade madlavningen passe sig selv, hvis du ved hvor lang tid, den skal simre. Kogezonen sørger selv for at slukke og timeren udsender en lyd, når den indstillede tid er udløbet og maden dermed er færdig.
Derfor bør du overveje en induktionskogeplade
Der er mange årsager til, at du bør investere i en induktionskogeplade. Induktionskogeplader er nemlig ikke udstyret med et varmelegeme, der skal varmes op og derefter overføre varme til bunden af gryden eller panden. I stedet kommer de med en elektrisk spole, der er i stand til at skabe et elektromagnetisk felt, der kan opvarme bunden af gryden eller panden – det er en langt mere effektiv fremgangsmåde end det er tilfældet med en glaskeramisk plade.
Du vil dertil også opleve, at der ikke forekommer nær så meget varmespild, når du vælger en induktionskogeplade, eftersom selve opvarmningen foregår i selve gryden eller panden. Dertil er det også en mere sikker løsning, eftersom kogezonerne ikke bliver varme medmindre der er placeret en gryde eller pande ovenpå. Når du fjerner gryden eller panden, så vil dette blive registreret og kogepladen sørger for selv at slå fra indtil der bliver slukket helt for zonen.
Fordele ved en induktionskogeplade
- Med en kogeplade med induktion får du en langt mere effektiv opvarmning og et hurtigere temperaturskifte sammenlignet med andre former for kogeplader og kogesektioner, uanset om det er en glaskeramisk model eller derimod en kogesektion med gas.
- Sikkerheden er desuden også markant højere, hvis du vælger at investere i en induktionskogeplade. Det skyldes naturligvis, at de forskellige kogezoner ikke bliver varme, hvis ikke der er placeret en gryde eller pande på zonen.
Ulemper ved at vælge induktion
- Der vil naturligvis også være en række ulemper forbundet med at vælge induktion. Det er blandt andet noget, der handler om det økonomiske aspekt, eftersom de kan være relativt dyre i anskaffelse sammenlignet med andre former for kogeplader og kogesektioner.
- Ydermere, så passer kogeplader med induktion også kun til gryder og pander, der kan bryste sig af en magnetisk bund. Hvis ikke du har sådanne gryder og pander, så er du tvunget til at skulle investere i dette, hvilket kan gøre processen dyrere.
Bør jeg overveje en glaskeramisk kogeplade?
Keramiske kogeplader fungerer på samme vis som gammeldags massekogeplader. Dog er overfladen blevet udført i hærdet sortfarvet glas. Under hver enkelt kogezone er der placeret et varmelegeme, der typisk ses som værende en rød spiral, når det er tændt. Det er meget sjældent, at der er synderligt stor forskel på hvor meget, de forskellige kogeplader er i stand til at varme, men der vil dog være stor forskel på brugervenligheden fra model til model.
Du vil opleve, at keramiske kogeplader – som udgangspunkt – er billigere i anskaffelse sammenlignet med en induktionskogeplade. Dertil er det også en klar fordel, at du kan bruge den samme med alle gryder og pander. Til gengæld vil du opleve, at de er længere tid om at blive varme, hvilket også vil være ensbetydende med, at de bruger mere el og dermed er dyrere i drift end det er tilfældet ved en induktionskogeplade.
Fordele ved keramiske kogeplader
- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at den absolut største fordel ved en keramisk kogeplade er, at den er billig at anskaffe sig. Hvis du har fokus på at holde din investering i bund, så er en keramisk kogeplade mere aktuel for dit vedkommende.
- Ydermere, så er det også en klar fordel, at du har mulighed for at gøre brug af alle typer af gryder og pander, hvilket ikke er tilfældet ved induktion.
Der er også ulemper ved keramiske kogeplader
- En keramisk kogeplade vil – til hver en tid – have et energiforbrug, der er højere end det er tilfældet ved en induktionskogeplade. Det betyder også, at de vil være dyrere i drift end en kogeplade med induktion, hvorfor induktion bestemt vil være en god investering.
- Det bør desuden også nævnes, at langt de fleste keramiske løsninger har et meget langsomt temperaturskift, mens det ligeledes også er noget, der gør sig gældende i forhold til opvarmningen.
Få flere gode tips til valg af kogeplade i denne store test.