Få hjælp til valg af gardiner

0

Skal du have nye gardiner, men er blevet forvirret over alle mulighederne? Vi vil her gennemgå nogle af de mest populære gardintyper, og hvad du skal overveje når du skal vælge gardiner. Vi forklarer blandt andet hvad et lamelgardin er, og hvorfor et plisségardin er virkelig praktisk i stuelejligheder.

Gardintyper

Som sagt, findes der mange typer af gardiner. For at snævre udvalget ind, vil det være smart at overveje hvilket rum du leder efter gardiner til. Et soveværelse behøver for eksempel ikke nær så meget lys som en stue eller et køkken. Derfor kan man tilpasse valg af gardiner udfra hvilket rum de skal hænges op i.

Gardiner til større åbne rum

Store rum skal gerne have meget lys. I nyere bygninger har entreprenører tit valgt at bruge store gulv til loft vinduer for at få så meget lys ind som muligt. Nogle vinduespartier kombinerer også vinduer med en dør til en altan eller baghave. For at tage højde for færden gennem en dør, er lamelgardiner et godt valg.

 

Lameller i et lamelgardin er lodrette stykker stof, der hænger side om side i et skinnesystem og styres af kædetræk til at åbne og lukke for lamellerne. Man kan man også trække lamellerne helt til én side så udsynet gennem vindue og dør er helt frit. I denne position er lamelgardiner ekstra praktiske fordi man nemt kan gøre rent på gulvet under lamellerne.

Almindelige vinduer – klassiske og moderne gardiner

Til almindelige vinduer findes der mange muligheder i forhold til gardiner. Hvis vi igen kigger på hvilket værelse gardinet skal hænges op i, kan type også variere. I soverum kan det være nødvendigt at vælge et gardin med mørklægning for at kunne lukke lys ude på de lange sommernætter.

 

Du kan blandt andet få mørklægning i rulle- og plisségardiner. Et rullegardin er den klassiske type af gardin, der monteres i selve vinduesrammen. Rullegardinet samles om en rulle i toppen af vinduet og betjenes af et kædetræk til at hive gardinet op og ned. Det er enkelt at betjene, og det ser simpelt og stilrent ud.

 

Hvor rullegardinet er meget klassisk i udseende, så er et plisségardin en mere moderne version. På mange punkter gør gardinerne præcis det samme, men udtrykket er bare mere spændende i form af de her små plissér som stoffet får når gardinet er trukket op.

 

Desuden kan det betjenes på flere forskellige måder end et rullegardin. Plisségardinet fås med snoretræk, wirestyr eller med snore-fri betjening. Dér hvor gardinet virkelig skiller sig ud fra de andre gardiner er ‘Up and down’-muligheden. Med ‘Up and down’ kan du have den nederste del af gardinet lukket mens toppen er trukket lidt ned. Det kan være smart i stuelejligheder, hvor du gerne vil skærme af for folks nysgerrige blikke, men stadig få sol ind.

 

Vælg her dét plisségardin du kan lide – der findes også med mørklægning.

 

Du kan nu ud fra disse tips nemt finde frem til det rette gardin til dit rum. Husk, at i rum der skal have meget lys kan lamelgardiner være et godt bud. Hovedsageligt, da man nemt kan finjustere hvor meget lys kommer ind. Til andre rum med almindelige vinduer kan både rulle- og plisségardiner være gode til at holde lys ud. Hvis du vil have komplet mørke, skal du vælge mørklægning i den type af gardin du vælger.

Share.

About Author

Comments are closed.