Få styr på de gule og røde a-kasser

0

Der findes et væld af forskellige a-kasser i Danmark, og det kan være svært at vælge den rette. Der findes både røde og gule a-kasser – men hvad betyder dette overhovedet? Det kan du læse meget mere om i denne guide til at forstå disse forskellige a-kasser.
Måske du endnu ikke er medlem af en a-kasse eller er under uddannelse. Hvis ikke du allerede er medlem, kan du gøre klogt i at melde dig ind i en a-kasse med det samme, så din økonomiske situation er sikret, såfremt du skulle miste dit job eller blive ledig efter endt studie.

a-kasse

Derfor skal du være medlem af en a-kasse

Ligegyldigt om du er selvstændig, studerende eller i arbejde, kan du gøre klogt i at melde dig ind i en a-kasse. En a-kasse sørger nemlig for at sikre dig økonomisk via dagpenge, hvis du skulle blive ledig. Det betyder altså, at du er sikret en månedlig indbetaling på din konto på minimum 10.000 kroner – et noget højere beløb end kontanthjælp. Du betaler et månedligt kontingent til en a-kasse, hvilket betyder, at du er sikret dagpenge, såfremt du har været medlem i minimum et år. Reglerne er dog anderledes, hvis du er studerende. Her kan du få dagpenge, hvis du melder dig ind i en a-kasse, senest 14 dage efter du har endt dit studie.

Hvad er forskellen på røde og gule a-kasser?

Der findes mange forskellige a-kasser i Danmark, og her kan du få et overblik over, hvad forskellen er på røde og gule a-kasser:

Røde a-kasser er de klassiske a-kasser, som er forbundet til de røde fagforeninger. Disse traditionelle fagforeninger er ofte en smule dyrere at være medlem af, men de tilbyder til gengæld en højere overenskomst, som afgør faktorer såsom lønsatser, arbejdstid, pension, feriedage og meget andet. En rød a-kasse er eksempelvis 3FA, der har omkring 300.000 medlemmer.

Gule a-kasser er en ny konkurrent til de traditionelle røde a-kasser, der er opstået gennem de seneste år. De gule a-kasser tilbyder en lignende service, men til en anden pris. Nogle mener, at der er mindre fokus på fællesskab i gule fagforeninger, og at de ikke tilbyder samme sikkerhedsnet. Man kan til gengæld spare en relativt stor portion penge. Kristelig Fagbevægelse er et eksempel på en gul a-kasse.

Her kan du læse mere om røde og gule a-kasser.

Sådan vælger du den rette a-kasse

Når du skal vælge en a-kasse, kan du med fordel tjekke disse tre ting:

Hvor mange medlemmer har a-kassen? Jo flere medlemmer en a-kasse har, jo større er muligheden for, at de har flere medarbejdere, der er specialiserede. Det betyder, at de med garanti vil kunne vejlede dig, hvis du gerne vil til udlandet med dine dagpenge, samt at de har ressourcer til dette.

Hvordan håndterer de deres medlemmer? Du kan med fordel undersøge, hvilke ting a-kassen kæmper for for deres medlemmer. Du kan også tjekke, hvordan de håndteret henvendelser på eksempelvis Trustpilot og Facebook.

Hvilke tillægstjenester får du? Det er ikke kun prisen, du skal se efter, men også hvilke tillægsydelser, a-kassen kan tilbyde dig. Det kunne eksempelvis være juridisk rådgivning.

Share.

About Author

Leave A Reply