Det er mere end 3.000 år siden, de første kelimtæpper blev vævet. Her blev de primært brugt i Mellemøsten. Siden dengang er der sket meget. I dag er de også at finde i mange danske og øvrige vestlige hjem. Det er næsten blevet en trend, hvorfor det næppe er overraskende for mange, at de støder på de farverige, mellemøstlige tæpper i danske hjem.
Der er flere årsager til den forøgede popularitet. I mange tilfælde skyldes det dog, at køberne ønsker at sætte farve på hverdagen. Det kan reelt set opnås på flere måder, om end det er de færreste, der ønsker at skifte den sorte lædersofa eller lysegrå stofsofa ud med en lilla eller rød veloursofa. Derfor vælger mange i stedet at søge i retning af et nyt tæppe.
Der findes kelimtæpper til enhver smag
Udvalget af disse tæpper er også stort. Derfor er du sikret, du kan finde et tæppe, der falder i netop din smag. Nogle af dem har interessante mønstre, mens andre er mere simple. Mængden farvevariation er der også forskel på. Har du længe gjort dig overvejelser om at investere i et flot, farverigt tæppe, så bør et kelimtæppe indgå i dine overvejelser.
Ovenstående er naturligvis ikke ensbetydende med, at kelimtæpper appellerer til enhver indretningsglad sjæl. Ofte er det faktisk et tæppe, der deler vandene – enten hader man det, ellers elsker man det. Derfor bør du også gøre op med dig selv, hvorvidt det er en type tæppe, der har fanget din interesse, eller du derimod føler dig draget i en anden retning.
Vævet med speciel teknik
Det er hverken mønstre eller farver, der er det mest unikke aspekt ved et kelimtæppe. Det er derimod den specielle væveteknik, der er brugt. Ulden rækker nemlig ikke over hele tæppes bredde, men vender derimod, når farven skifter. Der dannes dermed en slids ved farveskift, og det er helt unikt – det er nemlig det eneste tæppe, der væves således.
Slidsen flyttes dog typisk til siden for at sikre en god holdbarhed. Det er dét, der skaber det karakteristiske trappelignende diagonale mønster i de populære mellemøstlige tæpper, der hovedsageligt væves i Tyrkiet, Pakistan, Iran og Afghanistan.