Asiatisk producent presser prisen

0

Ikke kun på arbejdskraft kan asiatiske producenter presse prisen, også på mobilmarkedet har de – grundet deres store hjemmemarked – fuldstændig trukket tæppet væk under de vestlige producenter af mobiltelefoner.

Vi mennesker er et mærkværdigt dyr, som i bund og grund ønsker at gøre gavn for det omkring os. Netop derfor – og af flere større geopolitiske årsager – har vi i den vestlige del af verden holdt sammen i flere tusinde år, ligesom østen har gjort det i flere tusinde år. Særligt den kolde krig viste metaforisk, hvordan verden er opdelt, men efter murens fald har globaliseringen og teknologien sikret, at varer og teknologi kan flyde forholdsvis frit på tværs af grænser, og derfor er det prisen, som udgør det sidste element. Så når vi danskere er på jagt efter det billigste mobil abonnement, så bidrager vi selv til, at teknologien omkring de nyeste smartphones kommer fra østen.

Selv vesten får produceret i østen

Ja, du læste rigtigt. De helt store får også lavet deres mobiltelefoner i østen. Således får Apple lavet deres flagskib, verdens største teknologiske vidunder i de seneste ti år, Apples iPhone, produceres i Taiwan hos et firma ved navn FoxConn. Godt nok er Apple i færd med at trække mere og mere af produktionen hjem til USA, da nyvalgte præsident Trump mener, at flere amerikanske produkter skal producere hjemme i USA.

Billig arbejdskraft giver teknologisk fremskridt

I teknologiske fremtrædende lande såsom Japan og Syd Korea er teknologisk udvikling deres kernekomptence, og da både videns- og produktionsmedarbejdere er billige i drift i asien, får man mere udvikling for færre penge. Lige netop derfor, kan vi i disse år se producenter af mobiltelefoner, såsom Samsung, Huawei, LG og mange andre udfordre og på mange punkter slå de klassiske vestlige brands såsom Apple og Nokia.

Er tiden for de vestlige producenter af mobiltelefoner forbi? Udviklingen går i hvertfald den vej, og det kan være svært at se, hvilken vestlig virksomhed, der kan slå tilbage på lige netop den udvikling.

Share.

About Author

Leave A Reply