Find ud af i fællesskab, om dit barn skal på efterskole, på erhvervsskole eller i gymnasiet

0

Når vores børn er blevet teenagere og nærmer sig afslutningen af folkeskolen, er det på tide i fællesskab at finde frem til, hvad der skal ske efter 9. – eller 8. – klasse. Nogle børn ved allerede, hvad de vil uddanne sig til og arbejde med, mens andre er helt på bar bund. Nogle unge mennesker er meget modne af deres alder, og glæder sig til at komme i gymnasiet og lære en masse nye ting. Andre teenagere er fuldstændig i vildrede om, hvad de vil, og trænger måske til et lille pusterum, eksempelvis et år på efterskole i Vestjylland, hvor de kan tillære sig nye værdier eller videreudvikle deres evner inden for en bestemt sportsgren. Vi er alle, unge som gamle, vidt forskellige, og derfor er det også vidt forskelligt, hvad de unge mennesker har brug for.

Er det unge menneske klar til at varetage ansvaret på en ungdomsuddannelse?

Før barnet har afsluttet 9. klasse og bliver meldt ind på en ungdomsuddannelse, er det vigtigt at overveje, om han eller hun er klar til det. Både på erhvervsskolerne og i gymnasierne bliver der stillet andre og strengere krav til de unge mennesker, end det gør i folkeskolen, og det er ikke alle, der er klar til det som 15-16 årige. Nogle teenagere er dog helt afklarede med, hvilke fag de vil fordybe sig i fremadrettet, og så er det jo bare at få dem sendt afsted, så de kan videreudvikle deres evner og tillære sig nye ting. På ungdomsuddannelser bliver de unge mennesker nødt til at tage ansvar for deres egen læring, og de vil opleve, at de får lov at arbejde mere selvstændigt. For nogle er dette lige sagen!

Vil dit barn have godt af at stå lidt på egne ben på en efterskole?

Nogle børn er ikke helt så modne som andre, og nogle er slet ikke klar over, hvad de vil senere hen i livet. Andre trænger blot til et pusterum og et friår, selvom de udmærket godt ved, at de eksempelvis vil på handelsgymnasiet i stedet for det almene gymnasium. For disse børn kan et år på efterskole være utroligt givende. Ved at få lov at stå på egne ben på en efterskole, vil de unge mennesker modnes og få nye venskaber. Et efterskoleår er en god måde at bryde de mønstre, der er blevet dannede gennem hele folkeskolen, og det er en chance for at starte på en frisk. Et år på efterskole er også en god måde at videreudvikle særlige evner, eksempelvis inden for sport, musik eller håndværk, og for de elever, der ikke føler sig klar til gymnasiet, men gerne vil have en ungdomsuddannelse, kan en gymnasieforberedende efterskole være sagen. Eksempelvis kan en kristen efterskole være med til at give dit barn nogle værdier, han eller hun ikke vil få i gymnasiet. Læs mere om fordelene ved en kristen efterskole på saedding.dk.

Share.

About Author

Leave A Reply