Test af træpiller i poser 2017

0

Træpiller er ikke bare træpiller. De kvalitative forskelle kan være store, med alvorlige konsekvenser for opvarmningen. Kvaliteten af træpellets er afgørende for korrekt drift af varmesystemet. Derfor bør du ikke løbe nogen risici ved køb af træpiller!

Er kvalitetsmærker for træpiller pålidelige?

Kan ovnvarmere stole på ENplus- eller DINplus-kvalitetsforseglingen, der er trykt på pelletposen? Ikke nødvendigvis viser test fra Tyskland.

Den anerkendte og uafhængige tyske Stiftung Warentest lavede en test af flere kendte træpille mærker.To ud af femten leverandører opfylder ikke standarderne for DIN+ eller ENPLUS certifikater. Dette kan skyldes den forholdsvis lille mængde, der indleveres til stikprøvekontrol.

Hvor der er gode certifikater er der, sandsynligvis, også “sorte får” som påtager dem uberettiget.

På trods af en ENplus- eller DINplus-certificering er der poser med kvalitetsfejl, – faktisk overraskende højt i henhold til testresultaterne. Kun halvdelen af de testede træpiller på pose er virkelig fejlfri!

Typiske Kvalitetsindikatorer, du skal kigge efter:

  • Brændværdi i KCAL/KG (omkring 48-4900)
  • Fugtprocent (max 2-5%)
  • Askeprocent (Jo mere aske, jo mere risiko for slagge. Max 1%)
  • Smuld (Mindre end 2%)
  • Askesmeltepunktet er der, hvor asken begynder at smelte sammen og danne slagge. Træpiller kan have forskelligt askesmeltepunkt. Hos nogle er det måske 1.200 grader og andre kun 800 grader.
  • Træmaterialet: Det råmateriale (savsmuld), der anvendes til fremstillingen af træpillerne er afgørende for om der nemt dannes slagge. Når der anvendes rent kernetræ, vil de ikke danne slagge. Fremstilles de derimod af hele træer hvor bark, grene og blade indgår, er der stor risiko for at de vil danne slagge. Simpelthen, fordi råmaterialet er ringere i kvalitet som udgangspunkt. Mærker, hvor producenten anvender restproduktet – savsmulden – fra fx møbel og gulv produktion er som udgangspunkt rent kernetræ. Hvorimod en række producenter alene indkøber hele stammer og kvas til brug for savsmuldsproduktion, der skal anvendes til træpiller til konsum.
  • Længden på pillen: Optimalt mindre end 5 gange diameteren, altså 30-40 mm. Knækkede træpiller vil forekomme, men nogle snegle eller andre fremføringsmetoder på træpillefyr eller ovne kan have svært ved at håndtere meget små stykker træpiller eller længder på over 50 mm.
  • Farven (irrelevant): Danskerne har en misforstået opfattelse, at farven på træpillerne er vigtig´. Det er korrekt at hvis træpillerne alene er lavet af Skandinavisk gran og fyrretræ, så bør de være meget lyse eller der er sneget sig bark ind i pillerne. Men netop fra gulv og møbel produktion af kvalitets træ kan træet jo være af mørkere sorter som fx eg.

I sydeuropa er der fabrikker, der laver FSC certificerede gulve af eksotiske og meget mørke træsorter. Det giver nogle smukke kvalitetstræpiller, der er meget meget mørke.

Oprindelse af træpillerne:

Såfremt der skal være reel CO2 besparelse ved træpiller bør træpillerne komme fra nærområder og fragtes mindst muligt. Vi har ikke skov nok i Danmark, men svenske, tyske og baltiske træpiller er vores nabo skove og kræver meget lidt transport.

Hvor kom træpillerne fra? Prøven tyder også meget tydeligt på, at internationaliseringen af handel med pilleemballager i 2016 er meget avanceret. Og pellets i poserne kommer ikke længere nødvendigvis fra de lande, som poserne udgiver sig for.  Barlinek kommer fx i stigende grad fra Ukraine og GermanPellets (det re-etablerede firma efter konkursen) har produktion i USA.

Her er Stiftung Warentest overrasket, selvom de kun købte markedsstandardemballager hos brændstof-handleren, på internettet eller i butikker: “Efter indkøb fandt vi ud af, at ikke alle piller kommer fra det formodede producentland, fordi nogle af producenterne certificeret i Polen, Tjekkiet, Litauen og USA”.

Testens resultat:

De testede mærker var GermanPellets, Firestixx (som også laves af GP), 1Heiz, PowerPellets, Celsico, Pellox, Svenske (Ikea) og ECOpellets (Barlinek)

Hvilke fejl er desværre ofte at finde? En undersøgelse ved Öko Test viser tydeligt det “blinde punkt” i den eksisterende ENplus- og DINplus-certificering. Askesmeltepunkt og længde kontrolleres sjælden.  Her er 40 procent af de analyserede sækkevarer problematisk. “Dårlige til meget dårlige aske smelteopførsel” er desværre relativt almindelige.

Tilsyneladende er der i mange poser også meget korte træpiller – (de knækker). Afhængig af dit fyr eller en ovn kan det blive et fælles kvalitetsproblem med ugunstig længdefordeling. Mange korte piller, i kombination med et relativt højt bindemiddelindhold i ovnen, fortykker. Den smeltede aske klumper derefter til et hårdt lag kaldet slagge.

Fyringsanlæg forbrænder ikke alle ved samme temperatur. Derfor vil der nemmere opstå slagge ved fyring i nogle anlæg. Der vil muligvis kunne foretages individuelle forbedringer ved de enkelte anlæg. Derudover er der også forskel på hvor meget slagge betyder for forbrændingen i de forskellige anlæg

I testlaboratoriet er “dårlig askesmeltningsadfærd”, “dårlig længdefordeling” og “højt ligninindhold” bestemt separat under testbetingelser.

Mærke Samlet vurdering:
Tyske 1Heiz Meget god

Bedst i Test

Tyske Firestixx Meget god
Svenske (IKEA) Meget god

Bedst til prisen

Polske PowerPellets Meget god
Polske Barlinek Meget God
Polske Celsico God
Tyske GermanPellets God
Tyske Pellox God

 

A = brændværdi, fugt og askeprocent vægter 50 % i testen

B = askesmeltepunkt, længder og smuld vægter 30 % i testen

C = Oprindelsesland, bæredygtig skovdrift, udnyttelse af restprodukt der ellers ville være spild. Vægter 10 %

D = deklaration. Vægter 10 %.

E = Pris (Ikke vægtet i testen)

Meget god = 0,5 – 1,5

God = 1,6 – 2,5

Middel = 2,6 – 3,5

Mangelfuld = 3,6 – 4,5

Test resultat: Ingen af de testede træpiller er middel eller mangelfulde.

Bedst til prisen kan købes her:

Svenske træpiller fra IKEA er certificeret i henhold til DINplus og ENplus A1. Kvaliteten overgår endog alle gyldige standarder. Dette er den bedste betingelse for en omkostningseffektiv, problemfri og pålidelig opvarmning.

Fordelene ved svenske (IKEA) træpiller:

Lave varmeomkostninger på grund af høj effektivitet (brændværdi kcal/kg) og lav markedspris

Ekstremt lille askeprocent

Højt askesmeltepunkt

Minimal støvudvikling

Lang levetid for brænder og kedel

Eksempler på lave emissioner

Høj varmekomfort

Træ fra bæredygtigt PEFC mærket skovdrift

Share.

About Author

Leave A Reply