Hvordan matcher du mad og vin?

0

Åh nej! Du har brugt timevis på at forberede den perfekte middag. Der er handlet nøje ind i høj kvalitet, og timerne er passeret i jagten på den perfekte køkkenpræstation. Men hvad med vinen? Er den også perfekt? Eller vil den være det manglende prik over i’et? Bare rolig, vi har en quick-guide til mad og vin.

Det skal du drikke til retten

Før vi starter på guiden, så lad os minde dig om, at alle sanser arbejder, når du smager på vin. Måske du har fundet en flaske, som du engang nød på en ferie, hvor du og din kæreste var nyforelskede. Alligevel kunne du slet ikke genkende vinens smag anden gang, og det kan hænge sammen med de sanser, der har været anvendt under indtagelsen.

Husk derfor, at vi rådgiver ud fra alment anerkendte principper.

Fisk

Der findes to kategorier af fisk, du overordnet skal navigere ud fra. Lyse, lette fisk og så fede fisk. Eftersom lyse fisk er finere i deres smag, må du ikke vælge en kraftig vin, der overdøver smagen. Hvid Bourgogne, Sauvignon Blanc og Pinot Blanc er de sikre valg her.

Er fisken fed eller tung, skal den have en flaske vin med kraftigere smag. En Chardonnay er en klassiker hertil, men du kan også overraske dine gæster med en oversøisk flaske.

Fjerkræ

Lyse fjerkræ som kylling og kalkun skal have vin fra den lette ende af skalaen. Her kan en Chardonnay sagtes komme på tale igen.

Laver du fjerkræ med tungt tilbehør, kan du passende orientere dig i den anden ende af skalaen, hvor en Pinot Noir eller Amarone kan gøre tricket.

Lam

Lam kommer i et utal af variationer. Nogle ynder at næsten fortrænge smagen med en vin, mens andre vil foretrække en vin, der efterlader masser af smag fra lammekødet. Generelt siger man, at en Shiraz er det sikre valg. Tænk gerne i australske baner.

Oksekød

Også oksekød forekommer i både kraftige og mere lette variationer. En klassisk steg kan passende serveres med en klassisk italiensk eller spansk rødvin, mens grillet oksekød går godt med oversøiske vine. Tænk gerne Californien eller Chile for sidstnævnte.

Er du i tvivl om dit vinvalg, bør du altid spørge i din lokale vinhandel, hvor du kan spørge specifikt ind til dine bedste muligheder.

Share.

About Author

Leave A Reply