Husk at passe på dine tænder hele livet

0

De fleste af os er opdraget med, at vi skal huske at passe på vores tænder og børste dem omhyggeligt hver morgen og aften. Alligevel er der mange af os, der springer det årlige besøg hos tandlægen over – alene for at spare penge, vi alligevel bruger på så meget andet. Logikken kan være svær at forstå, når man ved, hvor vigtigt det er at pleje sine tænder.

Kender du grupperne?

Vidste du, at tandlægen tildeler dig en gruppe, baseret på dine tænders sundhed? Hos din lokale tandklinik florerer du under en farve, som enten er rød, gul eller grøn. Farven er en indikator for, om dine tænder er sunde eller ej, og hvor hyppigt du bør få kontrolleret dit tandsæt.

Når du er grøn, har du et flot tandsæt og ingen aktive mundsygdomme i hverken tænder eller tandkød. Du vil derfor heller ikke have behov for at skulle besøge din tandlæge særligt ofte. Faktisk vil en tur hver 12. eller 24. måned ofte være tilstrækkeligt.

Når du er gul, har du en aktiv sygdom i dine tænde, tandkød eller mundhulen. I denne gruppe vurderer tandlægen dog, at du selv – eller sammen med tandlægen – kan forbedre sundhedstilstanden. Det kan f.eks. ske ved tiltag som at reducere indtaget af sodavand, sukker og andet – eller f.eks. stoppe med at ryge osv.

Du vil måske også få en opsang og få fortalt, du skal være grundigere med at børste tænder, men derudover vil du typisk ikke skulle til tandlægen mere end 2-4 gange årligt.

Er du i den røde gruppe? Så har du behov for at besøge tandlægen regelmæssigt. Her er der tale om personer, der har en aktiv sygdom i mundhule, tænder eller tandkød, hvor det er vurderet, man ikke kan stille meget op uden tandlægens hjælp eller medicin. I nogle tilfælde får man tilskud i den røde kategori, så man kan få den rette behandling eller forebyggelse. Du skal her typisk til tandlægen minimum 6 gange årligt.

Husk dine besøg!

Husk at du igennem hele livet kan opleve at være kategoriseret i de enkelte grupper. Du skal derfor sørge for at huske dine aftaler hos tandlægen. Er du ikke meget for de dyre klinikker, så henvend dig til en billig tandlæge i Herning, der er dygtige, men til overkommelige priser!

Share.

About Author

Comments are closed.