Boligkøb og ægtepagt

0

Når du bliver gift, får du og din kommende ægtefælle automatisk formuefællesskab. Det betyder, at I arver hinanden, når den ene af jer dør. Ligesom I skal dele jeres formuer, hvis I går fra hinanden. Når I sammen køber en bolig, kan det være passende at oprette en ægtepagt. På den måde er der styr på, hvordan I skal dele jeres formuer, hvis det skulle ske, at I går fra hinanden.

Såfremt der ikke er oprettet en ægtepagt, vil formuefællesskabet træde i kraft. Det betyder, som sagt, at I skal dele jeres formue, og hvis den ene af jer har mange flere penge end den anden, er det ikke sikkert, at du er interesseret i at det skal foregå på den måde. Ligesom formuefællesskabet eller fællesejet kan vise sig som en dårlig idé, hvis den ene af jer bringer en stor gæld ind i ægteskabet.

Hvorfor skal du oprette en ægtepagt ved boligkøb?

Selvom det kan virke underligt at skulle tage stilling til oprettelsen af en ægtepagt midt i forberedelserne til et bryllup og et boligkøb, kan det vise sig at være en fornuftig investering. På den måde er I nemlig forberedt på, hvad der skal ske med jeres formuer, hvis I skulle beslutte jer for at blive skilt på et senere tidspunkt.

Et boligkøb er en stor investering, og I kan desværre let havne i en situation, hvor der opstår tvister af økonomisk art. Med en ægtepagt har I taget brodden af disse genstridigheder, da I allerede på skrift har redegjort for, hvad der skal ske med jeres formuer i tilfælde af død eller skilsmisse.

Hvilke ægtepagter kan du oprette?

Når det kommer til oprettelsen af en ægtepagt, er der forskellige muligheder. På den måde kan I oprette den ægtepagt, som passer bedst til jeres behov. Udgangspunktet er, at I kan vælge blandt disse ægtepagter:

  • Ægtepagter med særeje. Her kan I vælge mellem fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje, kombinationssæreje og brøkdelssæreje. Disse forskellige særejer tilgoder varierende forhold. For eksempel vil et fuldstændigt særeje passe godt til det pa, hvor der ventes en stor arv eller en af parterne har stor gæld.
  • Ægtepagter vedrørende pension. Selvom I har fælleseje, kan I ikke forvente, at jeres pensioner vil blive delt mellem jer. Hvis I ønsker, at det skal være tilfældet, skal I oprette en ægtepagt, hvor I gør opmærksom på, at det er et ønske.
  • Ægtepagt som gave. Du kan også vælge at give din ægtefælle en stor gave. Ønsker du eksempelvis at give denne halvdelen af huset, skal du oprette en gaveægtepagt.

Du skal under alle omstændigheder huske på, at en ægtepagt skal tinglyses for at være gyldig. Og på samme tid skal du være opmærksom på, at der skal betales en afgift til Staten. Denne afgift varierer alt efter typen af ægtepagt. Særejet – eller ægtepagten – er en oplagt mulighed, hvis du ønsker at adskille dit privatliv fra din økonomi.

Få hjælp til oprettelsen af ægtepagten

Det kan være svært at gennemskue, hvornår og hvordan du skal oprette en ægtepagt. Det afhænger af en del variable forhold såsom ægteskabelig stand, formueforhold, gæld og fremtidig økonomi. Derfor kan du med fordel rette kontakt til en advokat, der kan hjælpe dig med at finde præcis den løsning, som passer til dine behov. Her kan du også få rådgivning om eventuel oprettelse af testamente. Det gælder især for ugifte samlevende, der køber en bolig i fællesskab. Inden I kontakter advokaten, kan det godt betale sig, at I har gjort jer nogle tanker om, hvad det er I ønsker at opnå. På den måde kan i få den bedste rådgivning.

Share.

About Author

Leave A Reply